365 Günün Tao’su
14 Ocak
KONUMLANMA
Balıkçıl, mavi nehir ağzında durur,Yapayalnız, bembeyaz kıpırdamaksızın saatlerce
İşte bir balık! Ok gibi atılış
Ve işte av yakalandı.
İnsanlar hep Tao’yu nasıl izleyeceklerini sorarlar. Oysa suda duran balıkçıl kuşu kadar doğal ve kolaydır bu. Kuş, gerekli olduğu zaman harekete geçer; kıpırtısız kalması daha uygunsa harekete geçmez.
Dinginliğin sırrı bir tür dikkatlilik, tedbirlilik, dalınç durumudur. Balıkçıl, aptal ya da uykuda değildir. Suyun akışı içinde kıprıdamadan durur. Kaygısızca etrafına bakınır, uyanıktır. Tao, ona ihtiyacı olan bir şey getirdiğinde, düşünüp taşınmadan ve tereddüt etmeden onu yakalar. Sonra yine aynı şekilde kendine ve diğerlerine rahatsızlık vermeden sessizliğini sürdürür. O, suyun akışı içinde doğru konumu bulup sabırla beklemeyi bilmeseydi başaramayacaktı.
Yaşamdaki eylemler iki etkene indirgenebilir: Doğru konum alma ve zamanlama. Doğru zamanda doğru yerde değilsek, yaşamın bize sunduğu avantajlardan yararlanamayız. Eylem, yer ve zamanla uyum içindeyse hemen hemen her şey uygundur. Ancak biz de uyanık ve hazırlıklı olmalıyız. Zaman ve yer doğru olsa bile, doğru anın farkına varmazsak, uygun bir şekilde eylemde bulunmazsak ya da şüpheler ve ikici düşüncelerle kendimize zarar verir, kendimizi engellersek şansımızı kaybederiz. Yaşam bize bir fırsat sunduğu zaman, tereddüt etmeden ve çekingenlik göstermeden onu yakalamaya hazır olmalıyız. Farkındalık olmadan doğru konumda olmanın bir yararı yoktur. Eğer her ikisine de sahipsek hata yapmayız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder