25 Ocak 2015 Pazar


365 Günün Tao’su 
25 Ocak

YARARSIZLIK

Yumru yumru yaşlı ağaç
Oduncunun baltası için çok lifli
Marangozun takımları için çok bükümlü
Bütün ormandan daha fazla yaşar.
Oduncular düzgün, sağlam ve kokulu odunları severler. Eğer bir kerestenin kesilmesi çok zorsa, düzleştirilemeyecek kadar yumruluysa, dolap yapılamayacak kadar kötü kokuyorsa, yakacak odun olarak kullanılamayacak kadar süngerimsi ise bir yana bırakılır. Yararlı ağaçlar kesilir. Yararsız olanlar yaşamlarını sürdürür.
Aynı şey insanlar için de geçerlidir. Güçlüler askere alınır. Güzeller sömürülür. Dikkat çekemeyecek kadar sade olanlar yaşayanlardır. Bunlar bir yana bırakılırlar ve güven içinde yaşarlar.
Ya biz kendimiz de bu sade insanların arasındaysak? Diğerleri bizi önemsemese de kendimizi değersiz olarak düşünmemeliyiz. Başkalarının yargılarını kendi değerimiz için ölçüt olarak almamalıyız. Buna karşın yaşamımızı sadelik içinde sürdürmeliyiz. Doğal olarak kusurlarımız olacaktır. Ancak onlara kendi düşüncelerimize göre inanmalı ve kendi gelişmemiz için bir ölçüt olarak kullanmalıyız. Bu durumda hava atmak ya da bir konumu korumak için enerji harcamaya gereksinim duymayacağımızdan kişiliğimizin en iyi taraflarını geliştirmek için gerçekten özgürüzdür. Bu yüzden işe yaramayan biri olarak düşünülmek ümitsizliğe neden olsa da aslında bir fırsattır. İnsanın müdahale olmadan yaşaması ve kendi bireyselliğini ifade etmesi için bir fırsattır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder