16 Ocak 2015 Cuma



365 Günün Tao’su 
17 Ocak

İŞBİRLİĞİ

Diğerleriyle işbirliği
Algı, deneyim, direşkenlik
Ne zaman yol göstereceğini ne zaman izleyeceğini bil.


Bir üyelik ilişkisine girdiğimizde yavaş yavaş bu kuruluşun bütünsel, organik bir parçası haline geliriz. Bu ilişkide taraflar birbirini karşılıklı olarak etkilerler: Toplu halde olanı dikkatli bir şekilde etkilemeliyiz, buna karşılık biz de sürdürdüğümüz arkadaşlıklar tarafından biçimlendirileceğiz.

Başkalarını etkilemek için anlama yeteneğine ihtiyacımız vardır. Ne zaman harekete geçeceğimizi, ne zaman edilgen kalacağımızı, ne zaman diğerlerinin bizden birşeyler alacaklarını ve ne zaman bizi dinlemeyeceklerini bilmek zorundayız. Bunun için tabii ki deneyime ihtiyacımız vardır ve tam ve doğru bir duyarlılığı geliştirebilmek için ailelerimizden içinde bulunduğumuz topluluğa kadar çok sayıda ilişki içinde yer almamız da gereklidir. Zaman içinde hem hayal kırıklığı yaşadığımız hem de başarılı olduğumuz anlarımız olacaktır; ancak her durumda direşken olmak çok önemlidir. Girişimlerimiz engelleniyorsa ya içinde bulunduğumuz konumu koruyarak ya da daha iyi bir durum ortaya çıktığında konumumuzu değiştirerek tüm güçlüklere karşın devam etmeliyiz. Başarılıysak sadece karizmamıza güvenmemeli, grubun yapmaya karar verdiği şeyi tam olarak yaşama geçirebilmek için de çalışmalıyız.

Gerçek liderlik insiyatifle alçakgönüllülüğün birleşimidir. En iyi lider bilinmez ve anlaşılamaz olarak kalır, kişisel dikkatini sürdürür ama kendisi dikkat çekmez. Birlikte hareket eden insanların gittiği bir yön olduğu sürece lider memundur. Övgüye gerek yoktur, insanlar onları başarıya götürenin liderin görünmeyen, ustaca etkisi olduğunun farkına vardıkları zaman gerçek ödül alınmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder